ALPACKOR

 

Alpacka är en av fyra närbesläcktade arter av sydamerikansk kamel: vikunja, guanaco, lama och alpacka. De två första är vilda arter som för närvarande skyddas, medan de två sista har varit tamdjur i över 5000 år.

Alpacka

Med en population på cirka 3,6 miljoner alpackor så har Peru 80% av världens bestånd. De är den viktigaste källan till försörjning för tusentals familjer i Andernas högländer.

Där på mer än 4000 meters höjd över havet i ett fantastiskt landskap, där temperaturskillnaden mellan dag och natt når 30°C, här föder man upp hjordar av alpackor i enlighet med gamal tradition. Man har vårdat arvet från sina förfäder om hur man sköter Alpackan på bästa sätt. Så sättet att föda upp Alpackor har ändrats väldigt lite och är i mångt och mycket en naturlig livsstil. Djuren som kan bli upp till 150 cm höga lever i flock. Herdarna tar hand om  djuren under dagen samtidigt som de gör sina traditionsenliga vävnader.

Alpackor

Uppfödning av Alpackor sker enligt ekologiska principer. De har vadderade fötter (inga hovar som får eller getter), och dessa vadderade fötter göra lite skada på den terrängen de bebor. Alpackor är också mild i sina matvanor, eftersom de biter av gräs och växter de äter, utan att dra eller på annat sätt skada rötterna. Alpacas skadar inte träd. Av den orsaken lämnas det mycket mindre fotavtryck på miljön jämfört med andra vallning djur som får eller getter.

Det finns två varianter av alpacka: Huacaya och Suri. Den Huacayo alpacka är den största i Peru (93% av populationen), den har en kort, lockigt, tjock och porösa fiber som täcker större delen av hans kroppen, vilket innebär att endast dess ansikte och ben är täckta med kort hår. Suri alpackaull är lång och rak, silkeslen, med en enastående lyster.

Huacaya

Huacaya

Suri

Suri

ALPACKA FIBRER

Alpackaull anses vara en av de mest lyxiga och finaste fibrer i världen på grund av dess utmärkta egenskaper såsom värmekapacitet , mjukhet och styrka. Den finns i begränsad omfattning på marknaden, vilket också gör den mer exklusiv.

Alpackaullen har ingen lanolin (oljan finns i fårull), vilket gör det binder mindre damm, allergener och bakterier. Den är resistent mot lukt, fläckar och rynkor samt flamresistent. Alpackaull är lättare, varmare och starkare än fårull. De högsta kvalitéerna alpackaull kännas mjukare och smidigare än kashmir. Produkter av alpackaull är ovanligt lättskötta och håller länge.

Färgen på fibern varierar (upp till 22 färger) från vitt till svart, som visar nyanser av brunt, grått och naturliga färger. Detta är en egenskap som inte kan hittas i andra ädlare naturfibrer, som används vid tillverkning av textilier.